Pse disa njerëz pas kaq shumë muajve nuk po mund të shërohen nga Covid-19?

0

Shumë njerëz janë duke luftuar me simptomat e Covid-19 si lodhje, dhimbje të vazhdueshme të trupit dhe probleme frymëmarrje për muaj. Gjendja e njohur si “Covid i gjatë” ka një efekt negativ në jetën e njerëzve.

Deri më tani, fokusi ka qenë në shpëtimin e jetës gjatë pandemisë, por tani ka një njohje në rritje se njerëzit po përballen me pasoja afatgjata nga një infeksioni i Covid-19.

Megjithatë, edhe pyetjet themelore, të tilla si pse njerëzit marrin shumë kohë të shërohen nga Covid ose nëse të gjithë do të shërohen plotësisht, janë të mbushura me pasiguri.

Çfarë është Covid i zgjatur?

Nuk ka asnjë përcaktim mjekësor ose listë të simptomave të ndara nga të gjithë pacientët. Dy persona me Covid-19 të zgjatur mund të kenë përvoja shumë të ndryshme. Sidoqoftë, tipari më i zakonshëm është lodhja e gjymtyrëve.

Simptoma të tjera përfshijnë: probleme me frymëmarrje, kollë që nuk do të kalojë, dhimbje të kyçeve, dhimbje muskulore, probleme të dëgjimit dhe shikimit, dhimbje koke, humbje e nuhatjes dhe shijes si dhe dëmtim të zemrës, mushkërive, veshkave dhe zorrës. Probleme të shëndetit mendor janë raportuar duke përfshirë depresionin, ankthin dhe përpjekjen për të menduar qartë.

Mund të shkatërrojë plotësisht cilësinë e jetës së njerëzve.

Numri i njerëzve me Covid-19 të zgjatur duket se po bie me kalimin e kohës. Duke qenë se virusi u shfaq në fund të 2019, shkencëtarët vuajnë nga të dhënat afatgjata. Ekzistojnë shqetësime që edhe nëse njerëzit duket se shërohen tani, ata mund të përballen me rreziqe gjatë gjithë jetës.

A është kjo e pazakontë?

Lodhja post-virale ose një kollë post-virale janë të dokumentuara dhe të zakonshme. Rreth një në 10 persona me ethe të gjëndrave ka lodhje e cila zgjat me muaj.

“Me Covid duket se ka simptoma më të gjera dhe numri i njerëzve duket të jetë shumë më i madh”, thotë Prof Brightling. Ai i tha BBC: “Veçantia e mënyrës se si virusi sulmon pacientin dhe mënyrat e ndryshme që ai më pas ndryshon mënyrën e sjelljes së qelizave duket se u japin njerëzve infeksion më të rëndë se sa viruset e tjera dhe simptoma të vazhdueshme”.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu