Situata e vetme kur temperaturën nuk duhet ulur me ilaçe

0

Ftohja dhe gripi pothuajse gjithmonë shoqërohen me temperaturë të lartë, e cila na bën të rraskapitur dhe na vështirëson madje edhe ngritjen nga krevati
Temperatura e lartë apo ethet janë gjendje kur temperatura ngrihet mbi nivelin e zakonshëm, ndërkaq në disa situata ulja e temperaturës me ilaçe nuk rekomandohet.

Infeksionet dhe inflamacioni të shkaktuara nga viruset dhe bakteret jo rrallë i shoqëron edhe temperatura si reaksion i shëndetshëm dhe natyral i organizmit ndaj infeksioneve dhe inflamacioneve.

Ulet me ilaçe vetëm atëherë kur e kalon shkallën 38,5 – shkruan në revistën mjekësore gjermane “Apotheken Umschau”, transmeton Telegrafi.

Shkalla e etheve nuk tregon domosdo seriozitetin e situatës, sepse ndonjëherë sëmundja e vogël mund të shkaktojë temperaturë të lartë, ndërkaq disa më serioze nuk shkaktojnë temperaturë të lartë.

Pasoja e ngritjes së lehtë të temperaturës pikërisht është shenjë e përshpejtimit të metabolizmit, gjë që ndihmon në luftën kundër infeksioneve dhe inflamacioneve.

Temperatura e lartë dallohet varësisht nga personi. Në temperaturën prej 39 gradësh mikrobet nuk mund të shumëzohen, ndërkaq aftësia që organizmi të prodhojë temperaturë të lartë është shenjë që organizmi është i fuqishëm dhe vital.

Te temperaturat e larta ndodh përshpejtimi i procesit të metabolizmit për pesë deri në tetë herë, shtohet prodhimi i interferoneve, të cilat pengojnë zhvillimin e viruseve, sasia e hekurit në gjak ulet dhe kjo është e rëndësishme për pengimin e rritjes së numrit të baktereve.

Rriten lëvizshmëria dhe veprimi i rruazave të bardha të gjakut të cilat i shkatërrojnë mikrobet.

Te temperatura e cila nuk është më e lartë se 37,8 gradë mjekët nuk e rekomandojnë uljen me ilaçe, sepse në atë mënyrë sëmundja zgjatet.

Viruset të cilat shkaktojnë probleme në frymëmarrje shumëzohen në temperaturë dhome, prandaj me rritjen e temperaturës trupi lufton kundër tyre.

Për ulje të temperaturës më së shpeshti përdoren paracetamoli, brufeni, ibuprofeni dhe analgjetikët e ngjashëm dhe antiseptikët.

Ndihmojnë gjithashtu edhe kompresat e vakëta dhe dushi me ujë të vakët. Ndihmë mjekësore patjetër kërkoni nëse temperatura kalon 40 gradë dhe nuk ulet pa ilaçe as pas tri ditësh.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu